Boeken Leer haar te begrijpen

 

Leer haar te begrijpen

Het proces van chaotisch overleven tot doelgericht leven

 

Aantal pagina's: 225, paperback, A4-formaat

Auteur: Rob Zondag

Prijs: € 24.90

Eerste druk (2014)

Voor de (directe) omgeving van mensen die lijden aan een eet-, angst-, dwang- of identiteitsstoornis kan het moeilijk zijn om deze mensen te begrijpen en te steunen. Mensen kunnen onhandig gedrag hebben, en andere mensen kunnen denken dat dit gedrag veranderd kan worden door ander gedrag aan te leren, maar dat lukt niet altijd. Speciaal voor deze betrokken omgeving heeft IMET dit boek ontwikkeld, dat vanuit de visie van IMET uitleg geeft over het ontstaan van deze klachten en hoe daarmee omgegaan kan worden. Ook geeft dit boek een beeld hoe de IMET-methode veranderingen in de onhandige processen weet aan te brengen.

Ieder mens bezit een eigen unieke identiteitsstructuur waarop de opvoeding en leerprocessen losgelaten kunnen worden. Mensen hebben veel overeenkomstige structuren en dat is maatschappelijk handig. Daar kan je veel kennis en vaardigheden in laten groeien. Maar soms zijn mensen weer heel anders gestructureerd, waardoor zij in de problemen komen door alles wat zij vanuit de samenleving aangeboden krijgen.

Deze mensen kunnen zover in verwarring raken dat ze hun eigen identiteit niet meer kunnen gebruiken en belanden in een overlevingsstrategie van vervangende doelen en compensatiegedrag. Ze kunnen een kokerblik ontwikkelen gericht op eten of niet eten, lichaamsvormen en -gewicht. Op poetsen, smetvrees, angsten, dwangmatige gedachten en dwanggedrag. Ze ontwikkelen een gebrek aan zelfvertrouwen of zelfs de gedachte dat het leven niet voor hen bestemd is. 

De behandeling van IMET is erop gericht om de eigen identiteit weer toegankelijk te maken, waardoor klachten kunnen verdwijnen.

 

Alle rechten voorbehouden. Geen aansprakelijkheid op de getoonde inhoud van deze website.