Boeken Brigitte

 

Brigitte, van anorectische schaduw tot veroveraar

Het behandelproces in sessieverslagen van een ernstige anorexia patiente

 

Aantal pagina's: 202, paperback, A4-formaat

Auteur: Rob Zondag

Prijs: € 24.90

Eerste druk (2014)

 

Dit verslag richt zich op professionele behandelaars die geïnteresseerd  zijn in de behandeling van Anorexia Nervosa  volgens de inzichten en de behandelmethode van de Mentaal-Emotieve Training.

De methode is gebaseerd op psychologie, als kennis van de menselijke drijfveren die tot het handelen leiden; filosofie als instrument tot individuele psychologische verfijning en waarheidsvinding; maatwerk om de meest effectieve en blijvende resultaten te bereiken.

De behandeling is cliëntgericht. De klacht wordt behandeld vanuit de veranderingen die worden aangebracht in de veroorzakers, de instandhouders en uiteindelijk het gedrag.

Ieder mens heeft een individuele oorspronkelijke identiteit. En als deze oorspronkelijk identiteit stringente eisen aan de persoon stelt, waarop de samenleving niet inspeelt, zal het zich terugtrekken en vervreemdt de persoon van zichzelf. Er ontwikkelt zich een identiteitsstoornis van waaruit angsten, een vertekend zelfbeeld en dwangmatig gedrag ontstaan. Afweermechanismen worden versterkt en de persoon ontwikkelt compensatiegedrag en vervangende doelen. De overlevingsstrategie wordt versterkt van waaruit wanen worden ontwikkeld over een pseudowerkelijkheid.

Door de behandeling te richten op het weer exploitabel maken van de individuele identiteit, verdwijnen de irreële ideeën en ontwikkelt zich een gezond denkende en belevende persoon, die afstand kan nemen van haar compenserende gedrag en vervangende doelen.

Om zeer gedetailleerd met de individuele systemen en structuren van de persoon te kunnen werken, richt de behandeling zich voor een groot deel op de onbewuste drijfveren. Daarvoor worden trance-, kinesthetische- en metaforische technieken toegepast. Een aantal van deze trance-interventies worden in dit document in letterlijke dialogen weergegeven.

De behandeling van Brigitte is nog niet afgerond. Maar de laatste sessies die hier zijn weergegeven tonen al aan welk verschil bereikt is tussen de start van de behandeling en de resultaten tot nu toe

Wie zich niet in alle details van de behandeling wil verdiepen kan zich beperken tot een aantal aangegeven momenten in de behandeling.

 

Alle rechten voorbehouden. Geen aansprakelijkheid op de getoonde inhoud van deze website.