Behandeling Soorten Klachten Eetstoornisen

 

Wat zijn eetstoornissen?

Mensen eten. Dat hoort zo en dat is gezond. Sommige mensen eten wat meer, anderen eten wat minder. Sommigen redden het met twee maaltijden per dag, anderen hebben meer tussendoortjes nodig. Dit is een glijdende schaal van weinig naar veel, met een individuele voorkeur. Zolang dit eetpatroon de persoon voldoende energie en lichaam blijft geven, is de eetgewoonte in beginsel in orde.

Zodra er dwingende (obsessieve) gedachten aan te pas komen dat er wel of niet gegeten moet worden, ontstaat het begrip stoornis. Zo’n stoornis kan zijn: doorlopend iets eten in kleine hoeveelheden, vooral veel snoepen, of in één keer een onstuitbare behoefte hebben om een grote hoeveelheid naar binnen te werken. De obsessie kan ook zijn dat het lichaam steeds als teveel aanvoelt en dat er dus niets in mag komen of dat wat er toch in komt, er uit moet komen via braken, laxeren of plassen. Ook het obsessief sporten of aftrainen hoort in die categorie thuis.

Een eetstoornis wordt gekenmerkt door controleverlies over voedselinname, of juist een overmaat aan controle daarop maar een controleverlies over een correct zelfbeeld.

Bij magerzucht (Anorexia Nervosa) ervaart de persoon meer lichaam dan zij in werkelijkheid heeft en streeft ernaar die overdaad kwijt te raken, waardoor ze steeds minder lichaam krijgt. Dat is in principe een eindeloos proces. Men heeft het dan ook vaak over de doelstelling: maatje nul.

Overmatige eters kunnen voorbij gaan aan het uitbouwen van hun lichaamsvolume, alleen al omdat zij niet weerbaar zijn voor lekkere dingen (Binge Eating Disorder (BED), of eetbuistoornis). Natuurlijk ondervinden zij daar last van, maar die bagatelliseren ze om aan hun ‘verslaving’ toe te kunnen geven.

Dan heb je de overeters met magerzucht (Boulimia Nervosa). Zij hebben geen controle over hun voedselinname en hebben tevens de drang om minder lichaam te hebben. Dat laatste geldt in minder heftige mate dan bij Anorexia, maar toch ervaren zij elke kilo lichaamsgewicht als teveel. Ten opzichte van BED is aan hun lichaamsvorm en volume meestal niets opvallends te zien. De meeste lijders aan Boulimia weten door spugen, laxeren of aftrainen toch een normaal lichaamsgewicht te behouden.

Naast de angst voor voedsel, omdat je er dik van kunt worden, kan de angst ook ontstaan uit onzekerheid of het voedsel wel goed is, of het niet besmet is of bedorven. Mensen kunnen ook angstig zijn dat er door iemand gif in gespoten is of dat er tijdens de productie gif in terechtgekomen is.

Op de achtergrond spelen andere, wel overeenkomstige, oorzaken een rol. We noemen er hier een paar die verderop verder toegelicht worden: eenzaamheid, leegte, verwarring, prestatiegericht, perfectionistisch, op anderen gericht.

 

Lastig uit te leggen

Eetstoornissen zijn voor de omgeving van iemand die daaraan lijdt vaak heel moeilijk te begrijpen. Het treft vaak mensen van wie je dat niet verwacht. Hun gedrag is normaal, ze hebben alles onder controle, maar dit ene specifieke lukt dan niet. Eten is toch zo gewoon en eten laten staan toch ook? Vaak weet de omgeving het niet en organiseert de persoon die het treft, allerlei camouflages waardoor de omgeving het niet merkt. Juist omdat eten zo gewoon lijkt en de samenleving daar van alles omheen gebouwd heeft, is het heel lastig over het probleem te praten. Hoeveel goedbedoelde adviezen kreeg je in de loop van de tijd? De meeste daarvan had je zelf al in het begin van je klacht bedacht. Dat zijn gepasseerde stations. Het probleem van de stoornis is niet zo simpel op te lossen. Daarvoor moet je heel veel begrijpen. Het is niet een kwestie van aanstellen of zwakte. Het is werkelijk ernstig en moeilijk.

Lees hier over het ontstaan en oorzaken van eetstoornissen

 

Alle rechten voorbehouden. Geen aansprakelijkheid op de getoonde inhoud van deze website.