Behandeling Soorten Klachten Smetvrees

 

Wat is smetvrees?

Smetvrees is een veel voorkomende angst. Kenmerk is de gedachte dat elke vorm van smet desastreuze gevolgen heeft. Het verdunnen van de smetveroorzakers door wassen, helpt maar voor een deel. In gedachten blijft elke verdunning nog gevaar opleveren.

Veel lijders aan smetvrees ervaren smet als iets dat overdraagbaar is. Het lijkt op bacteriële groeiprocessen waarin de smet zich razendsnel over het lichaam of een voorwerp in een ruimte kan uitbreiden. Soms zelfs wordt het tempo van het proces zo snel ingeschat, dat als iemand zich gedoucht heeft, al tijdens het afdrogen de smet weer over het lichaam verspreid is. Dan blijft voor die persoon niets anders over dan zich opnieuw te douchen.

Soms beperkt smetvrees zich alleen tot het idee ‘vies’ en is er geen angst voor besmettingsgevaar. Maar voor de viezigheid geldt dan hetzelfde verspreidingsproces. Smet is in veel gevallen een daadwerkelijke beleving. De persoon kan het aan haar lichaam ervaren, zoals anderen vieze modderhanden of olie aan de handen als lastig ervaren.

Het idee van smet roept spanningen op die zo heftig kunnen zijn dat de reactie omgezet wordt in heftige paniekaanvallen.

Smetvrees gaat verder dan zich alleen overmatig wassen of het huis schoonhouden. Het kan ook tot in details gaan zoals het dopje van de tube tandpasta schoonborstelen, of de veters uit de schoenen wassen.

Een veel voorkomende vorm van smetvrees is ook de angst om vuil van buiten in huis te krijgen. Schoenen moeten worden uitgetrokken, soms ook kleren die dan direct in de was moeten. Er kunnen geen bezoekers worden toegelaten en een bezoek van een servicemonteur kan tot ernstige paniek leiden en enkele heel moeilijke maatregelen vereisen. Denk maar aan zijn schoenen, kleding, zijn handen die alles aanraken en zijn gereedschapskoffer en gereedschap die overal zomaar worden neergezet.

Lastig uit te leggen

Smetvrees is voor de omgeving van iemand die daaraan lijdt vaak heel moeilijk te begrijpen. Het is een gevoel dat in de verbeelding van de persoon zit en niets met de werkelijkheid van alledag te maken heeft. De realiteit is dat alles wat niet steriel gehouden wordt, enige vormen van bacteriële besmetting heeft. Maar het overgrote deel van deze bacteriën zijn in hun dosis absoluut onschadelijk. We zijn daarvoor door het dagelijkse contact ermee immuun geworden. Voor lijders aan smetvrees geldt die immuniteit in hun beleving niet. Verstandelijk weten ze dat het niet echt gevaarlijk is, maar zij voelen en beleven iets dat niet verklaarbaar is maar heel bedreigend. Ze beleven heel sterk een andere werkelijkheid van smet dan de omgeving.

De lichte vrees heeft zich in de loop van de tijd uitgebreid tot een voelbare angst en vanuit die angst ontstond een obsessie om zich daartegen te beschermen. Smetvrees kan daarom gezien worden als een specifieke vorm van een dwangstoornis. Waar de vrees vandaan kwam blijkt per persoon heel verschillend te zijn. Twee elementen komen in de behandelingen bij IMET steeds weer sterk naar voren: de persoon heeft geen vertrouwen in de eigen waarneming en in de beleving van veiligheid en de persoon heeft elke bodem onder zich verloren. De oorzaak daarvan ligt meestal heel ver terug in het verleden.

Lees hier meer over de achtergrond en oorzaken van smetvrees.

 

Alle rechten voorbehouden. Geen aansprakelijkheid op de getoonde inhoud van deze website.